Stal – właściwości i zastosowanie
Choć każdy wie, jak wygląda stal, to jednak stal stali nierówna. Mnogość gatunków stali zależy od jej składników. Co za tym idzie, różne rodzaje stali mają różne zastosowania.
Co to jest stal?
Najprościej mówiąc, stal to stop żelaza z węglem nieprzekraczającego 2,14% całego składu. W zależności od gatunku stali stop może zawierać także inne pierwiastki. Jednak istnieje jedna, żelazna zasada – ilość żelaza musi być większa niż pozostałych składników. Stal może być poddawana obróbce termicznej.
Stal jest obecna niemalże się wszędzie dookoła nas. Często produkty wykonane ze stali są oceniane jako wartościowsze niż ich odpowiedniki z plastiku. Stal kojarzy się wysoką jakością, fachowym wykończeniem, niezawodnością. Wszystkie te konotacje są jak najbardziej trafne. Dlatego dzięki niej powstają rury, gazociągi, kadłuby statków, samoloty, karoseria samochodów, puszki, garnki kuchenne czy akcesoria domowe, a nawet biżuteria.
Gatunki stali
Istnieje kilka sposobów klasyfikacji stali, jednak prawdopodobnie dwa podziały, ze względu na skład chemiczny i zastosowanie, są najistotniejsze ze względu na przemysł. Dlaczego? Odpowiednie proporcje i kombinacje tych pierwiastków pomagają w stworzeniu stali żaroodpornych, kwasoodpornych czy antykorozyjnych. Zaś do konkretnego zadania potrzebna jest stal o określonych właściwościach.
Skład chemiczny stali odgrywa niezwykle istotną rolę w wydobyciu jej konkretnych cech. Oprócz podstawowych składników, żelaza i węgla, w skład może wchodzić także: chrom, nikiel, krzem, wolfram, mangan, aluminium, kobalt, molibden, wanad, siarka, fosfor, azot, wodór, tytan. Ich zawartość definiuje właściwości stali. Na przykład fosfor i siarka powodują kruchość materiału, obniżając jego plastyczność. Tytan hamuje proces korozji, zaś wanad i kobalt podnoszą odporność na przegrzanie i ścieranie. Stalowe narzędzia z zwartością wanadu, kobaltu czy wolframu nie tępią się tak szybko jak te wytworzone ze stali podatnej na ścieranie.
Ponieważ stal jest wykorzystywana w różnych gałęziach przemysłu i techniki, jej podział ze względu na zastosowanie jest obszerny. Możemy wyróżnić stal konstrukcyjną (np. stal do azotowania, sprężynowa, łożyskowa), stal narzędziową (np. do pracy na zimno lub ciepło, węglowa), stal specjalną (np. stal nierdzewna, kwasoodporna, żaroodporna) oraz stal historyczną (np. stal damasceńska). Każdy gatunek został opracowany w specjalnym celu. Wyróżnia się składem chemicznym oraz formą obróbki pozwalającą na uzyskanie danych cech. Gatunek jest określany literą i numerem, np. L210, 18G2A.
Hurtownia stali Gazstal
Jeśli chcesz mieć pewność, że wyroby stalowe, których potrzebujesz, są najlepszej jakości, skontaktuj się z działem handlowym Gazstal. Nasi przedstawiciele to profesjonaliści, którzy dokładają wszelkich starań, aby zamówiony towar spełniał oczekiwania klienta. Zadzwoń lub napisz.